Lysander Duo & Trio

Mea van Delden, Gijsbert Boggia, Warner ten Kate


  Lysander Duo & Trio   Kamermuziek rondom de harp
voor (huis)concerten en achtergrondmuziek
tel. 040-2217331
info@rondomharp.nl
www.rondomharp.nl/lysander

De naam Lysander is afkomstig van de Griekse harpist Lysander van Sikyon. Deze harpist uit de klassieke oudheid stemde zijn instrument zodanig, dat de snaren een fluit-achtige toon voortbrachten. De harmonieuze klankkleuren van fluit en harp hebben door de eeuwen heen componisten geïnspireerd tot het schrijven van prachtige muziek voor deze combinatie. Het repertoire van het Lysander- duo omvat dan ook werken van de Barok tot heden. Voor het spelen van achtergrondmuziek is het repertoire uitgebreid met volks-, musical- en filmmuziek.

Voor de combinatie van harp en hoorn is weinig muziek geschreven. Dit verbaast vanwege de mooie en diverse klankkleuren die deze combinatie kan creëren, maar is mogelijk het gevolg van het unieke karakter in het bestaan van dit ensemble. Anders dan men misschien zou verwachten hebben de instrumenten een goede balans, hoewel de akoestiek van de ruimte een duidelijke invloed heeft op het effect. Veel van de muziek op het repertoire is daarom bewerkt voor de hoorn, de harp, of beide.

Harp, fluit en hoorn samen staan garant voor een breed en afwisselend klankpallet. In trio bezetting ontstaan hierdoor gevarieerde recitals. De muziekliteratuur biedt een aantal composities die speciaal voor deze instrumentcombinatie zijn geschreven. Daanaast zijn er veel stukken die in klankintentie een vergelijkbare instrumentatie voeren. Deze werken vormen de basis van het repertoire, waarbij een verdere afwisseling gemaakt wordt door in het programma een solo of duo vorm op te nemen.

Het Lysander Trio
Het Lysander Trio.


Mea van Delden studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Alex Bonnet en Edward Witsenburg bij wie ze in 1988 afstudeerde. Zij nam deel aan het World Harp Congress in Maastricht, Wenen en Parijs. Ze volgde meestercursussen bij Ursula Holliger en bij de Russische harpiste Tatyana Tauer. Zij treedt veelvuldig solistisch op en met orkesten en ensembles van verschillende samenstelling. Zij is verbonden als harpdocente aan de muziekschool van Weert, Deurne en Waalre.

Gijsbert Boggia studeerde aan het Urechts Conservatorium bij Abbie de Quant. In 1987 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus. Tevens volgde hij lessen bij de fluitisten Geoffrey Gilbert, András Adorján en Peter- Lukas Graf. Bij de Engelse violist en pedagoog Eli Goren volgde hij een intensieve kamermuziektraining. Hij treedt regelmatig op met verscheidene ensembles.

Warner ten Kate studeerde hoorn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1989 met onderscheiding afstudeerde. Tijdens zijn studie was hij hoornist in verscheidene orkesten, waaronder het Nationaal Jeugd Orkest. Ook als solist trad hij verscheidene malen op. Gaandeweg is zijn belangstelling verschoven van het symfonisch naar het ensemble repertoire. Afgezien van het blaaskwintet varieert de bezetting voor dit genre per compositie.


Het Lysander duo
Het Lysander duo tijdens een optreden.
© Weekblad voor Deurne - Peelbelang

Hoorn en Harp in concert
Hoorn en Harp in concert.

Video van optreden in Oude Willibrorduskerk Waalre - 12 Maart 2006.

Arthur Foote - At Dusk (Muziek Centrum Frits Philips - Juni 2009).

Terug naar home pagina Kamermuziek rondom de harp.

© WtK Last update: 2016-03-20.